Menu Close

(8.20) តើខ្ញុំ​មានសិទ្ធិអ្វីខ្លះ ប្រសិនបើខ្ញុំមិនយល់ស្របជាមួយ​នឹង​ការ​កំំណ​ត់​​របស់ផ្នែក 504 អំពីអាកប្បកិរិយា​របស់​កូន​ខ្ញុំនោះទេ​​? 

(8.20) តើខ្ញុំ​មានសិទ្ធិអ្វីខ្លះ ប្រសិនបើខ្ញុំមិនយល់ស្របជាមួយ​នឹង​ការ​កំំណ​ត់​​របស់ផ្នែក 504 អំពីអាកប្បកិរិយា​របស់​កូន​ខ្ញុំនោះទេ​​? 

ប្រសិនបើអ្នកមិនយល់ស្របជាមួយនឹង​ការកំំណត់ថាអាកប្បកិរិយានោះ​មិន​ពាក់ព័ន្ធនឹងពិការភាពរបស់សិស្ស — ឬ​មិនយល់ស្របជាមួយនឹង​​​​សំ​ណើ​សុំកន្លែងរៀនក្នុងករណី​ទាំងឡាយ​ដែលអាកប្បកិរិយា​នោះ​ត្រូវបាន​កំ​ណត់​ថា​បណ្តាល​មក​ពីពិការភា​ព —​ ពេលនោះ​អ្នកអាចស្នើសុំសវនាការ​ផ្នែ​ក 504 បាន​។ បទប្បញ្ញត្តិតម្រូវឲ្យសវនាការមិនមានភាពលម្អៀង ហើយត្រូវ​ឲ្យ​មាតា​បិ​តា​/អាណាព្យាបាល/អ្នកមានសិទ្ធិអប់រំផ្សេងទៀតមាន​ឱកាសចូលរួម និង​តំ​ណា​ង​ដោយ​ទីប្រឹក្សាផ្នែកច្បាប់។1 មិនដូចនីតិវិធី​វិន័យផ្នែកអប់រំពិសេសទេ មណ្ឌលសិក្សាធិការនីមួយៗប​ង្កើ​តនីតិវិធីសវនាការក្រោម​ផ្នែក 504 របស់ខ្លួនផ្ទាល់​។ មណ្ឌលសិក្សាធិការតែមួយ​ប៉ុណ្ណោះ​ ជាអ្នក​ជ្រើសរើសមន្រ្តីសវនាការ​ដើម្បីធ្វើការ​សម្រេច​ចិត្ត​លើការ​មិន​ឯកភាព​​គ្នា​នេះ​។  ការិយាល័យ OCR បានបញ្ជាក់ថានិយោជិក និងសមាជិកក្រុមប្រឹក្សាភិបាល​នៃមណ្ឌល​សិក្សាធិការ​របស់​អ្នក​មិនអាចដើរ​តួទាទី​ជា​មន្ត្រីសវនាការឡើយ។ ប្រសិនបើមណ្ឌលសិក្សាធិការផ្សេងទៀតចូលរួមនៅក្នុង​កិច្ចសន្យា​ជា​មួ​យ​មណ្ឌលសិក្សាធិការរបស់អ្នក​ដើម្បី​ផ្តល់​សេវាកម្មដល់​សិស្សដែល​មានពិការ​ភាព ពេលនោះ​បុគ្គលិក​របស់​មណ្ឌលសិក្សា​ធិការក៏​ត្រូវ​បានហាម​ឃាត់​​​មិន​ឲ្យ​ដើរតួនាទី​ជាមន្ត្រីសវនាការផងដែរ។2

មានភាពខុសគ្នាសំខាន់មួយទៀតរវាងការអប់រំពិសេស និងនីតិវិធី​ដាក់​វិន័យក្រោមផ្នែក​ 504។  មិនដូចជា​នីតិវិធីដាក់វិន័យ​ក្រោមច្បាប់ IDEA ទេ​ នីតិវិធីក្រោមផ្នែក 504 មិនមាន​លក្ខខណ្ឌ​ “រក្សាកន្លែងរៀនដដែល” នោះទេ​។​ ហេតុដូច្នេះ ការដាក់បញ្ចូល​សិស្សក្រោម​ផ្នែក 504 អាចត្រូវបានផ្លាស់ប្តូរ ពុំ​នោះសោត​ គាត់​អាច​ត្រូវ​បាន​គេ​បណ្តេញ​ចេញ នៅពេលដែលសវនាការ​ផ្នែ​ក 504 មិនទាន់សម្រេច​កាត់​សេចក្តីនៅឡើយ​។ ប៉ុន្តែ ការិយាល័យ OCR បានណែនាំ​ឲ្យធ្វើ​ការផ្លាស់ប្តូរ​កន្លែងរៀន​របស់​សិ​ស្ស ​មុន​ពេលដែល​មាតាបិតា/អាណាព្យាបាល/អ្នកមានសិទ្ធិ​អប់រំផ្សេង​ទៀ​ត​​បានជំទាស់នឹង​​ការ​សម្រេចចិត្តនេះ “ហាក់ដូចជាធ្វើឲ្យប៉ះពាល់ដល់​សិទ្ធិ​ដែលផ្តល់ដោយ​ដំណើរការ​ត្រឹមត្រូវតាមច្បាប់​” ហើយ​ “ប្រព័ន្ធ​នីតិវិធី​ត្រឹម​ត្រូវតាមផ្លូវច្បាប់​ដោយ​យុត្តិធម៌​អាច​នឹង​បណ្តាល​ឲ្យ​មណ្ឌលសិក្សាធិការ​ត្រូវ​រង់ចាំលទ្ធផលនៃដំណើរការនោះ មុនពេលធ្វើការផ្លាស់ប្តូរ”។3

ប្រសិន​បើអាកប្បកិរិយាពាក់ព័ន្ធនឹងការប្រើប្រាស់គ្រឿងស្រវឹង ឬគ្រឿង​ញៀន​ខុសច្បាប់នាពេលបច្ចុប្បន្ន មណ្ឌលសិក្សា​ធិការ​អាចចាត់វិធានការ​វិន័យទៅលើសិស្សដែលមានពិការភាពដូចគ្នានឹងវិធានការទៅលើ​វិន័យ​ប្រឆាំងទៅនឹង​អ្នកដែល​មិនមានពិការភាពដែរ​។ នីតិវិធីត្រឹមត្រូវ​តាមផ្លូវ​ច្បាប់​​ដែលបានពិភាក្សាខាង​លើ មិនត្រូវ​បាន​អនុ​វត្ត​នោះទេ​ នៅពេល​ដែល​​វិ​ធានការដាក់​​​​វិន័យធ្វើឡើងដោយសារ​ការសេព​គ្រឿ​ង​ញៀន ឬគ្រឿងស្រវឹងខុស​ច្បាប់​នាពេល​បច្ចុប្បន្ន​​​​​ដោយ​សិស្សដែល​មាន​ពិការភាព។4

  1. 34 C.F.R. 104.36.[↩]
  2. Letter to Anonymous,18 IDELR 230 (OCR 1991).[↩]
  3. លិខិតទៅកាន់ Zirkel,22 IDELR 667(1995)។[↩]
  4. 29 U.S.C. Sec. 705(20)(C)(iv).[↩]